4 platser utanför Las Vegas du inte får missa

Det är inte bara Las Vegas casino som erbjuder underhållning. En kort bilresa bort finns otrolig natur, inte minst ett av världens sju underverk: Grand Canyon. Utöver detta finns exempelvis den varmaste platsen i världen Death Valley, Hoover Dam och Valley of Fire inom räckhåll. Söker du en lite mer fartfylld aktivitet finns Sunbuggy fun rentals. Där kan du hyra ATV, buggys och liknande och gasa runt ute i öknen. Håll dig inom området bara, det är inte långt från Area 51 och åker du för nära möts du av militär.

Grand Canyon


Grand Canyon är möjligtvis det kändaste av världens sju underverk och det är inte så konstigt. Föreställ dig den största klyfta du kan tänka dig, tiodubbla det så har du kanske en bråkdel av Grand Canyons storlek. Det spelar ingen roll hur många bilder och filmer av det man sett, först när du står vid kanten inser du hur enormt det är.

Grand Canyon är knappt 450km lång, 17km bred i snitt med 29km som bredast och 6,4km som smalast. Till det besitter det ett djup på hela 1,8km. I Grand Canyons botten går Coloradofloden, som genom tusentals år successivt grävt sig djupare och djupare i berget. Grand Canyon är en nationalpark sedan 100 år tillbaka i tiden. Grand Canyon har bebotts av indianstammar i hundratals år, och dessa finns fortfarande kvar. Vid Eagle Point kan du bjudas in att dansa vänskapsdansen med indianer från Hualapai stammen. Frivilligt naturligtvis.

Att ta sig till Grand Canyon från Las Vegas är en bilresa på ca 2h, räknat från The Strip till Grand Canyon West. Det är fantastisk natur större delen av vägen, du passerar Hoover Dam och vill du se Joshua Trees blir du inte besviken.

Organisatoriskt är det väldigt välgjort från Grand Canyon West. Det finns även andra platser men vi utgår härifrån, den är ganska känd för sin utkiksplats gjord av glas. När du kommer till Grand Canyon West parkerar du och kliver in i turisthallen. Här bokar du helikopterturer, forsränning eller bara köper en bussbiljett. Bussarna är hop on hop off och rullar från turisthallen till Eagle Point, The Skywalk och Guano Point. Du stannar så länge du vill. En bussbiljett kostar ca $50 / person, vill du gå ut på skywalk betalar du $28 extra. Observera att inga personliga tillhörigheter tillåts, du får alltså inte ta med dig kamera eller mobiltelefon vilket kan te sig lite märkligt men de vill inte att turister tappar ner sina prylar helt enkelt. Det finns låsbara skåp att låna medan man är ute på bron, eller hästskon som den också kallas.

Båda gångerna vi varit vid Grand Canyon har det varit flertalet poliskontroller på vägen, se därför till att köra lagligt. I USA kan de även kontrollera trafiken från luften så även om du inte ser polisen kan de mycket väl se dig.

Hoover Dam


Hooverdammen är ännu en plats väl värd ett besök medan man är i Las Vegas. Det är en 222 meter (!) hög damm av betong och byggdes på 30-talet. Namnet kommer från USAs president vid tillfället, Herbert Hoover. Hoover Dam är en kraftverksdamm och ger Las Vegas drygt 2000MW. Sjön som skapas av dammen heter Lake Mead.

Tack vare dess välvda konstruktion är det en skaplig vindstyrka som tar sig från botten till toppen. Har du en vattenflaska och häller lite vatten alldeles utanför kanten kommer vattnet flyga uppåt.

Det finns inte jättemycket aktiviteter vid Hooverdammen, men det är en otrolig skapelse som är väl värd att ha sett i verkligheten. Den återses även i flertalet filmer. Vill du så finns det givetvis guidade turer i kraftstationen där du får gå ner i bygget vilket säkert är häftigt, men inget jag gjort själv.

Att köra bil från Las Vegas till Hoover Dam är en kortare tur på knappt 45 minuter.

Valley of Fire

Valley of Fire är en nationalpark som även den ligger ca 45 minuters bilresa från Las Vegas. Här bjuds man på fantastisk natur genom ett äkta ökenlandskap.

Bergen i Valley of Fire har färger och former som är svåra att greppa. Vandringslederna är helt otroliga och det är inte brist på fotomöjligheter. Grill- och campingplatser finns organiserade genom parken. Under de varmaste månaderna är det extremt varmt det skuggmöjligheterna är begränsade, ta därför med ordentligt med solskydd både i form av hatt och salva. Man åker inte hit utan vatten.

Här är det inte tillåtet att riva upp plantor, ta med stenar eller andra artifakter. Entré till parken kostar $10 och det finns bilvägar genom i stort sett hela parken med gott om parkeringsmöjligheter. För en som uppskattar natur får ett besök till Valley of Fire helt enkelt inte missas.

Death Valley


Death Valley är en nationalpark knappt 2h från The Strip. Här pratar vi allt som oftast extrem hetta, och jordens hösta temperatur på 56,7 C uppmättes här. Detta är dock från 1913, men det är fortfarande över 50 grader här på somrarna. Åker man till Death Valley ska man vara väl förberedd, fara för liv och hälsa framträder snabbt om man inte är försiktig. Ta med vätska till både dig och bilen, ifall kylaren ger upp, klä dig täckande och skydda huvudet. Läs noggrant säkerhetstipsen inför din vistelse.

Väl här är det väldigt häftig natur, och fenomen som vandrande stenar. Att åka in i Death Valley med bil kostar $30. Tack vare dess storlek blir soluppgångar och solnedgångar särskilt fantastiska här, och kan bjuda på väldigt dramatiska bilder. Det blir ett minne för livet att ha satt sin fot på denna historiska plats.


Slutord

Som alltid när man rör sig i naturen, använd hjärnan och städa efter dig. Förstör ingenting för djurlivet, plocka inte med dig (ett överflöd) av stenar därifrån. Nedskräpning i USA belönas med hårda böter, och på dessa långa och lite öde vägar kan hastigheter kontrolleras med hjälp av flyg. Kör inte för fort med andra ord så slipper du kasta semesterkassan på böter.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *