Gifta sig i Las Vegas, det här behöver du veta

Att gifta sig i Las Vegas har länge varit populärt. Dess festliga atmosfär bjuder in till all typ av firande, varför inte få en vigsel avstädad? Det är inte så krångligt som man kan tro, och här kommer du få veta det du behöver från en som själv gifte sig i städernas stad.

Det finns många typer av kapell i Las Vegas. Vill du kanske gifta dig i en drive in? Det finns drive thru viglsar, precis som när du köper hämtmat. Är Elvis din idol? Du kan självklart bli vigd av honom. Vill du vara ute i öknen så går det också. I korthet finns det ingen hejd bara du betalar för det.

Att som svensk gifta sig i Las Vegas

För att få gifta dig i Las Vegas måste du ha dokumentationen i ordning. Det mesta ska du ha med dig från Sverige men du behöver även besöka Clark County Marriage Bureau för att få en marriage license. Liknande regler som i Sverige finns också att förhålla sig till, ni måste båda vara över 18 år och ogifta exempelvis. Ni får inte heller vara släkt. Med släkt i detta fall avses tremänning eller närmre men inte heller halvkusiner får gifta sig. Hindersprövning behövs inte när du ska gifta dig i USA, däremot behöver du bevis på skilsmässa om du tidigare varit gift.

Du ska alltså ha med dig:

  • Utskrivet personbevis på engelska från Skatteverket (Utdrag om folkbokföringsuppgifter – engelsk text)
  • Pass
  • Marriage license från Clark County Marriage Bureau (enklast att ansöka och hämta på plats, kostar ca $100)

Vigseln kommer ske enligt Amerikansk lag och inte gälla i Sverige. När du kommer hem behöver ni registrera vigseln hos Skatteverket för att det ska vara giltigt i Sverige.

Kapell i Las Vegas

Nu när du vet vad du behöver göra kommer här en lista på kapell med bra rykte.

Lucky Little Chapel

Vi börjar med Lucky Little Chapel där undertecknad gifte sig. Lucky Little Chapel erbjuder kompletta vigselpaket i olika storlekar, det går även bra att hyra kläder. Blommor, hår/smink, sånger, fotograferingar runtom i Las Vegas, livestream av video så familjen hemma i Sverige kan delta, allt går att lösa.

Vi bodde på SLS Las Vegas när vi skulle gifta oss. Lucky Little Chapel hämtade oss med limousin, chauffören frågade om vi hade ordnat allt pappersarbete och ställde upp som fotograf. Eftersom vi ännu inte hade hämtat vår marriage license körde han oss först till Clark County Marriage Bureau så vi kunde ordna det. Väl på plats gick det ganska fort, dom frågade vilken typ av blommor vi ville ha, om vi ville ha någon speciell musik och om vi hade egna vittnen. Det krävs två vittnen för att vigseln ska vara giltig, om inte ni har några så ordnar kapellet det gratis.

Vigselförrättaren vill (som alla andra i USA) ha dricks. Mannen står framme med honom som på vilken annan vigsel som helst, kvinnan går in till vald musik. Vigselförrättaren kör sin grej, fotografen (vill också ha dricks) filmar och tar bilder under hela vigseln. När ringarna är på och kyssen är avklarad är det dags för fler foton. Kapellet har flera iordningställda scenarion i lokalen men vill man spexa till det går det att ta sig till exempelvis The Strip eller Las Vegas-skylten. Efteråt får ni god tid på er att välja ut det antal foton ni betalat för som ni vill ha med er hem, ni får dom tillsammans med videon på en fin USB-sticka och sen är det klart. Nu är det ut till limousinen igen som kör er på en liten rundtur i Vegas, vi åkte till Freemont Street, Downtown, The Strip och sedan tillbaka till hotellet.

Paketen här kostar från $99 och uppåt och det ingår såklart olika saker och kvantiteter. Vi valde paketet ”Lucky in Love”. Då ingår upp till 12 gäster, 20 bilder, video, vittnen, vigselförrättare, blommor, transport m.m för $259. I efterhand borde vi ha betalat för att få med oss fler bilder.

Hade jag gift mig på Lucky Little Chapel igen? Det hade jag kunnat göra. Prisvärt, väldigt bra service och inget krångel på vägen.

The Little Neon Chapel

The Little Neon Chapel är ett kapell vi övervägde, de är väldigt popoulära sett till antal genomförda vigslar och de är stora på att erbjuda Elvis som vigselförrättare. Vi är inga jättefans av Elvis vilket också är en av anledningarna till att vi inte bokade här. The Little Neon Chapel är lite krångligare än exempelvis Lucky Little Chapel. Här ingår inte foton och transport i paketen utan tillkommer utöver vigselkostnaden, och det är inga små pengar. Exempelvis kostar transporten $300 för båda hämtning och lämning, 15 bilder $150 och vill du ha dom på en USB kostar det $45 extra. Detta är utöver priset för vigseln som kostar från $99 och uppåt. Plus att $60 ”Chapel Officiation Fee” och NV sales tax på ca 8% tillkommer på rubbet.

Men, som ofta får man vad man betalar för. Jag antar att The Little Neon Chapel är extremt bra eftersom dom är så populära trots sina relativt höga priser. Deras Google reviews ligger i skrivande stund på 4,7/5 av över 1200 recensioner.

The Little Vegas Chapel

Little Vegas Wedding Chapel Interior

Här är det populäraste och mest omtalade kapellet i Las Vegas, The Little Vegas Chapel. Mycket fina lokaler, etablerade på marknaden och all typ av service du kan önska dig. Även denna var ett alternativ för oss men vi avstod för att det var dyrt för vad man fick hos exempelvis Lucky Little Chapel. Här är inte kostnader inkluderade för vigselförrättaren eller transport. I minsta paketet för $299 ingår endast 5 foton och ingen video, vill ni ha det inspelat kostar det $115 extra. Ett officiellt vigselcertifikat kostar $95 om du kan hämta det själv dagen efter, $115 om du vill att dom postar det till dig. Det ingår en ”bukett” med tre rosor, vill du ha något större kostar det från $45 och uppåt.

Slutord

Som ni märker kan totalsumman springa iväg i en rasande fart. Det är därför viktigt att tänka igenom vad ni tycker är viktigt att prioritera. Ska ni ha familj och vänner med er blir det ytterligare en sak att ta med i beräkningen, inte alla vigselpaket inkluderar gäster.

Egen fotografering ingår inte heller alltid, det kan vara otillåtet så var noga med att kontrollera även det.

Bortsett från att läsa det finstilta är det en häftig upplevelse att gifta sig i Las Vegas. Dessutom blir det en anledning till att alltid åka tillbaka till staden på årsjubileum eller när det är dags att förnya sina löften.